Home Hakukoneet

Hakukoneet

Hakukone on ohjelma, joka toimii netissä selainpohjaisena. Netissä surffailu vaatii hakukoneen käyttöä mikäli ei osaa suoraan sivulle, jonka haluaa avata. Ilman hakukoneen apua ei kuitenkaan pärjää yksittäisiä asioita hakiessaan. Ensimmäinen hakukone otettiin käyttöön 1994 ja se oli nimeltään Infoseek. Samana vuonna tulivat myös Lycos, Yahoo ja WebCrawler. Tunnetuin oli Yahoo. Moni muistaa myös Altavistan, joka tuli seuraavana vuonna. Se oli tuolloin suosituin hakukone ja ensimmäinen, joka toimi monella kielellä. Myöhemmin Yahoo osti Altavistan. 1995 markkinoille tulivat myös vähemmän tunnetut Excite ja Inktomi.

Gil C / Shutterstock.com
Gil C / Shutterstock.com

Entiseltä nimeltään Live Search, ja nykyiseltä nimeltään Bing, on Microsoftin oma hakukone. Se oli aikaisemmin MSN-portaalin hakukone. Microsoft on Googlen suurin kilpailija ja heillä oli vuonna 2011 hiukan ”sanaharkkaa”, kun Google syytti Bingiä sen kopioivan heidän hakutuloksiaan. Asia testattiin keksityillä hakusanoilla ja niiden avulla kävi ilmi, että Googlen väite oli oikein. Bing hakukone toimii 40 eri kielellä.

Tämän päivän käytetyin ja maailman suosituin hakukone on kaikille tuttu Google. Se tuli markkinoille jo vuonna 1997. Googlea aloitettiin perustamaan Stanfordin yliopistossa vuonna 1996, kahden tietojenkäsittelytieteen opiskelijan aloitteesta. Googlen kautta tehdään päivittäin hakuja yli kolme miljardia kertaa. Googleen on vuosien varrella tullut paljon erilaisia uudistuksia. Googlessa on mm. reaaliaikainen haku, joka näyttää tuloksia mm. Facebookista, Twitteristä ja Myspacesta.